Om oss

Uppsala Fotofestival går av stapeln vartannat år i Uppsala, Sverige, och i år är det dags för den sjunde upplagan med tema “Barndom”. I höst öppnar festivalen återigen dörrarna till besökare, amatörfotografer och proffs, tillika konst- och kulturälskare liksom kreatörer, och alla andra festivalälskare. Den 22-25 september 2022 kommer Uppsala fyllas av fotografisk konst. Visst ses vi där?

År 2010 föddes festivalidén hos Anna Lundgren och Idit Margulis; att skapa mer utrymme för fotografiet i Uppsala, en plattform för Uppsalabaserade fotografer att träffas och inspireras av nationellt och internationellt erkända utställare. Den första festivalen tilldrog sig i augusti 2011 efter tolv månaders hektisk planering. Det var en brant inlärningskurva, och vi hade aldrig klarat det utan hjälp av några fantastiska vänner. Stödet vi fick av Uppsala Fotografiska Sällskap och Studiefrämjandet gav oss pondus på Uppsalas kulturella arena i början av ett nytt, bubblande årtionde.

Sedan dess har Uppsala Fotofestival haft regelbundet stöd av Uppsala Kommun, och är dessutom stolta medlemmar av Världsklass Uppsala. Festivalen är kurerad, organiserad och producerad av festivaldirektörerna. En kärngrupp av festivalarbetare tar fram och planerar aktiviteter, odlar samarbeten, förbereder lokaler och uppdaterar digitala kanaler. Allt för att festivalen ska bli verklighet. Varje person räknas! Dessutom ser en stor grupp av volontärer till att du tas väl om hand när du besöker festivalen, tittar på en utställning eller lyssnar på en föreläsning. Våra volontärer bygger även Planket, hänger bilder, arrangerar blommor och bord vid VIP-festen och mycket, mycket mer.

Uppsala Fotofestival arrangeras av den ideella föreningen med samma namn och verkar för att lyfta fotografisk konst i Uppsala. Den strävar efter att tillgängliggöra fotografi för många och för att utställningar ska bli ett naturligt sätt för Uppsalas många amatör- och professionella fotografer att mötas och förkovras kring, i vår stad.

Vi tillhandahåller kontakter; ett internationellt spektrum av prisbelönta fotografer, våra fantastiska sponsorer och andra prominenta institutioner. Dessutom initierar vi samarbeten mellan olika universitet, skolor och andra instanser som kretsar runt fotografiet som konstart.