Utställningar

ANIMALIUM – ett barn och dess gosedjur

Magasin X

My Matson, Sverige

My Matson är född och uppvuxen i Värmland men bor sedan 15 år i Stockholm tillsammans med sina tre barn, sambo samt hund. Just nu läser hon sista året till bildjournalist vid Nordens Fotoskola. My Matson tycker extra mycket om dokumentärt fotografi och att jobba med mindre, egna projekt där hon får uttrycka sig fritt. Alltid med ett normkritiskt tänk och ett genusperspektiv.

I våras tilldelades hon PFK Stockholms stipendium Årets Rookie för sin dokumentation av barnmorskans betydelse på Södertälje Förlossning & BB.

ANIMALIUM – ett barn och dess gosedjur

Om utställningen

I början av 1950-talet introducerade en engelsk barnläkare och psykoanalytiker termen ”övergångsobjekt”. Ofta ett mjukt ting som barnet knyter an till under de första levnadsåret. Det mjuka tinget skapar trygghet för barnet när det börjar utforska omvärlden och öka det fysiska avståndet till sina föräldrar. Med åren ökar barnets självständighet och det mjuka tingets betydelse blir inte längre lika viktig. Men namnet det fått, doften det har och det taktila minnet av hur det känns sitter ofta kvar länge. Många vuxna minns fortfarande sitt favoritgosedjur från barndomen.