Utställningar

Greenhouse Effect

Magasin X

Annika Haas, Estland

Den flerfaldigt prisbelönta fotokonstnären Annika Haas (f.1974) är bosatt i Estland. Hon studerade finsk-urgiska språk vid Tartu universitet (BA 2000) och deltog samtidigt i kurser i journalistik i både Tartu och i London under de följande åren. Sedan 2015 är hon porträtt- och dokumentärfotoredaktör för fotomagasinet Positiiv. Hon håller även föreläsningar om dokumentärfotografering vid Estlands Konsthögskola, Estonian Academy of Arts. 2020 började hon arbeta som intendent på Fotografiska museet i Tallinn. Haas verk har ställts ut och uppmärksammats både i Estland och utomlands. Hon var finalist i i Kuala Lumpur International Photo Awards och vann tredje pris 2019. Hon har även belönats ett flertal gånger i Estonia Press Photo-tävlingen där hon vunnit i kategorin Feature Photo två gånger.

Hon är främst intresserad av människor i deras egenhändigt skapade, begränsade och slutna miljöer, vars funktion baseras på interna regler. En särskild egenskap hos självständiga samhällen ligger i deras motstånd mot den styrande majoriteten, ibland även mot resten av samhället. Det är skälet till att hon valt existensen i en sådan konfliktfylld situation som huvudtema i sina projekt. I hennes senaste verk går hon utanför fotografiets gränser och kombinerar olika medium inklusive foto, video, ljud och ljus.

Greenhouse Effect

Om utställningen

Konstprojektet "Greenhouse Effect" av konstnären Annika Haas bygger på en långsiktig fotografisk studie och porträtterar Estlands yngre generation, som måste ta sig an ett överflöd av framtida utmaningar relaterade till överkonsumtion, meningslöst slöseri och ett aggressivt utnyttjande av naturen. Ungdomarna som deltar i projektet är djupt bekymrade över planetens framtid: de försöker signalera till den äldre generationen att den nuvarande livsstilen baserad på en hetskonsumerande kultur och oändlig ekonomisk tillväxt inte är hållbar.

Under fyra år fotograferade Annika Haas unga estländare i åldrarna 12-21, och genomförde intervjuer med dem om miljöfrågor för att lära sig om deras inställning och medvetenhet kring konsumtion, naturvård och personliga bidrag till att minimera sina ekologiska fotavtryck. Landskapet på Haas bilder ligger i utkanten av huvudstaden Tallinn. Platsen var tidigare ett område med kolonilotter men nu skapar de övergivna och förfallna växthusen en apokalyptisk atmosfär.