Utställningar

Luxate

Hubben

Sarah Rimmö Toure, Sverige

Sarah Rimmö Toure är från Uppsala, har bott och verkat i London sedan 1995 men bor sedan ett par år åter i Uppsala. Sarah arbetar som frilansfotograf, både kommersiellt och med egna projekt. Hon har en Master i Digital Photography från London South Bank University och en YH examen i Kommersiellt Fotografi från Fotoskolan STHM.

Luxate

Om utställningen

Under de första sex månaderna efter Rysslands krig mot Ukraina hade över 40 000 ukrainska flyktingar fått skydd i Sverige (DN, 25 aug 2022), en stor del av dem barn. Det är ungefär lika många som bor i Kalmar eller Kristianstad, eller en fjärdedel av Uppsalas befolkning. Med fokus på barnen vill Sarah Toures porträttprojekt LUXATE (Disjointed, på svenska sönderdelad, isärtagen) belysa denna enorma mängd, och visa upp personerna bakom statistiken. Vilka är de, vad heter de, vad drömmer de om? Runt 40 barn som nu bor i Uppsala efter att ha flytt Ukraina har fotograferats och intervjuats. Det är individuella porträtt men de visas grupperade tillsammans för att förstärka intrycket av mängden barn vars liv har påverkats drastiskt av kriget. I allvaret finns ändå ljus, i barnens drömmar och tankar.

Stort tack till Ikea Uppsala som har sponsrat utställningen. Tack till Katerina Pavelko för ovärderlig hjälp med översättningar och att hitta deltagare till projektet. Assistent: Greta Rimmö.