Utställningar

Utopia

Hubben

Heléne Wikström, Sverige

Heléne Wikström är en fotograf med kärlek till berättandet. Hon älskar att träffa människor i deras hem och samhällen och helst tala deras språk då hon ser språket som en port till kultur och att få kontakt på ett djupare plan. Hon har arbetat med internationella icke-statliga organisationer, kvinnogrupper, företagskunder och samhällsbaserade organisationer.
För närvarande bor Heléne Wikström i Uppsala men hon har även bott i Tanzania, Uganda, Kenya och Frankrike. Efter att ha tillbringat 20 år i Östafrika kommer en stor del av hennes inspiration därifrån. Det här personliga projektet är skapat i Kenya, främst i hennes trädgård men även i en intilliggande nationalpark.

Utopia

Om utställningen

Barndomen kan vara en magisk del av ditt liv. Det kan vara en tid av oskuld, odödlighet, drömmar, utforskande, frihet och fantasi. Barn har ofta fria sinnen vid sitt utforskande av världen omkring dem. Tyvärr bleknar dessa förtrollade gåvor alltför ofta eller går till och med förlorade när de växer upp. Med den här serien vill fotografen Heléne Wikström påminna betraktaren om värdet av barndomens oskuld som vi alla har varit en del av, men som vi tycks förlora när vi blir vuxna.

En av Wikströms största inspirationer är Sarah Moon och sättet hon använder sig av ljus och färg och så klart även hennes mjuka skärpa. Hennes risktagande och arbete har blivit en inspiration och har fått fotografen att våga komma ut ur sin bekvämlighetszon och genom att göra det har hon upptäckt ljusets och färgernas underverk. Wikström har använt rörelseoskärpa som sitt expressionistiska redskap och mjukt ljus för att återge drömmarnas och fantasins tillstånd.