Utställningar 2022

I rävens spår

Magasin X

Elina Immonen, Finland/Sverige

Elina Immonen, född i Finland och numera bosatt i Sverige, är fotograf och biolog. I sitt fotografiska arbete utforskar hon mystiken och komplexiteten i naturens kopplingar, och hämtar inspiration från platser och stillsamma möten med vilda djur nära hemmet. Förutom att fånga ögonblick tycker Immonen om att konservera dem med hjälp av enkaustik, en uråldrig metod som använder bivax för att ge bilder beständighet och en taktil närvaro. Hennes verk har visats nationellt och internationellt sedan 2018.

I rävens spår

Om utställningen

Ett tyst morrande, en plötslig smäll. Hjärtat hoppar över ett slag, visst såg jag något, väl? En liten svart nos, en fluffig svans, försvinner i ett skräll.

"En kväll såg jag och min dotter en rävmamma bärandes en död fågel, en kaja, när vi var på väg hem från ett kafé. De måste finnas ungar någonstans, tänkte vi. Kanske kunde vi få syn på dem om vi var snabba och tysta. När man är fem år gammal är de flesta stigar outforskade och att få följa en rävs stig är något speciellt. Jag dokumenterade min dotters resa när hon följde rävens spår i en historisk fästning i hjärtat av staden där jag växte upp. Jag upplevde att jag även följde mina egna fotspår. "

Över hälften av mänskligheten lever idag i stadsmiljöer. Byggda landskap har blivit bakgrunden till barns möten med naturen, platsen där de upplever vad naturen är och hur den fungerar. Rävar, kajor och andra arter som har modet och förmågan att försörja sig i byggda miljöer är i många fall det närmaste ett nutida barn kommer det vilda djurlivet. Stadsdjur är ofta underskattade, men spelar en roll i upprättandet av en hållbar framtid genom att främja ett barns känsla av inkludering med naturen. De visar också att varje väg kan leda till ett äventyr.