Utställningar 2022

Vi är resandefolket

Nedre Slotts

Håkan Strand, Sverige

När Håkan Strand började högstadiet 1972 så fanns det ett ämne som hette ”fritt valt arbete”. Han valde fotograf, och fick en engagerad och underhållande lärare som med stor entusiasm delade med sig av sina erfarenheter efter ett långt yrkesliv som fotograf. Hans kunskaper ger eko än idag, 50 år senare.

Vi är resandefolket

Om utställningen

Under tre års tid har Håkan Strand haft förmånen att få fotografera och lära känna flera familjer som tillhör resandefolket på Irland. Travellers, som de kallas på Irland, är en etnisk folkgrupp med en unik kultur, eget språk och egna traditioner. De har levt och verkat på Irland sedan urminnes tider. Många Travellers lever idag som en socialt isolerad grupp i samhällets utkanter och upplever en påtaglig diskriminering från både myndigheter och den övriga befolkningen.

I den här bildserien, skapad med traditionell svartvit film och analoga kameror, försöker Håkan Strand visa något som är avskilt, men ändå en del av oss alla. Genom barnens röster presenterar han det irländska resandefolket.