Utställningar

Inside Out

Juvelen

Luana Lessa Martinez, Brasilien

Luana Lessa Martinez är en brasiliansk fotograf, arkitekt och mamma till två pojkar. Fotografering kom in i hennes liv 2019 som ett känslomässigt stöd och distraktion under pandemin. Något att fokusera på. Sedan dess har det hjälpt fotografen i hennes vardag som en slags fristad.

Luana Lessa Martinez är medgrundare och arrangör av det ideella projektet ”Photo Meetings Brazil” som är en community som arrangerar internationella virtuella möten om fotografi. Hon arbetar kontinuerligt med världsomspännande fotografiska samarbeten och deltar i internationella och nationella fototävlingar. Med sitt fotografi hoppas hon att hennes publik upplever och känner igen ett brett spektrum av känslor i hennes arbete. En dag hoppas hon få vara del av ett projekt relevant för mänskligheten.

Inside Out

About the exhibition

Även i mörka tider fann Luna Lessa Martinez att fotografering var ett kraftfullt vapen till att lindra sina rädslor, utforska sin fantasi, kreativitet och skapa minnen av sin sons barndom. Barn kan sannerligen vara ljusets vägledare mot bättre dagar.

Huvudsyftet med Lessa Martinez serie av konstnärliga och dokumentära bilder i utställningen "Inside Out" är att få betraktaren att känna och återuppleva den sociala isoleringen till följd av Covid-19. En situation som hade en så stor inverkan på det vardagliga livet, för att inte tala om fotografens familjerutiner. Kameran blev inte bara hennes verktyg för att fånga ögonblick, den var även ett sätt att uttrycka alla känslor mitt i stora utmaningar, rädslor och upptäckter på grund av hemundervisning, hushållssysslor samt kämpandet mot att vara isolerad dygnets alla timmar under två år.

Under den här tiden kände sig fotografen närmare sin åttaåring än någonsin, och genom linsen lärde de sig att ge plats åt nya möjligheter. Hennes son inspirerade henne väldigt mycket och därför hade hon alltid kameran nära till hands för att aldrig missa de små spontana ögonblicken.