Utställningar

Stulen barndom

Juvelen

Emilia Enelius, Sverige

Emilia Enelius tycker om att berätta, skapa minnen och beröra med hjälp av fotografi och vill få betraktaren att tänka, tycka och känna. Alltifrån orättvisor och missförhållanden till glädje och kärlek gestaltas i hennes bilder. Hon finner drivkraft i nyfikenheten och det är med människan och framförallt barnet i fokus som hon berättar dessa historier. Verkligheten och vardagen är hennes utgångspunkt - den vackra, bräckliga och sköra vardagen. Med det sagt är allt inte hämtat ur verkligheten, snarare inspirerat av den. Genom att berätta historier med hjälp av porträtt och montage suddar hon ut gränslandet mellan det sårbara och underbara.

Stulen barndom

Om utställningen

I projektet Stulen barndom får betraktaren en inblick i hur det kan vara att växa upp på de platser där kriminaliteten breder ut sig; där hot, våld, droger och skottlossning är en del av vardagen. Där människor lever sina vanliga liv mitt i allt det otänkbara, obehagliga och oåterkalleliga.

Den kriminella världen och det vanliga samhället är idag nära sammanflätat samtidigt som gränsen är knivskarp. Ett steg åt fel håll och våldet blir plötsligt brutalt. Barnen i dessa områden tvingas bevittna, eller än värre vara delaktiga i, dessa fruktansvärda handlingar. Våra barn som både är offer och förövare, älskade och hatade. Genom att synliggöra det obekväma vill konstnären beröra och skapa en medvetenhet hos betraktaren. Förhoppningen är att den som ser bilderna ska tänka, känna och i bästa fall agera för en bättre framtid.

I det här projekt sätter Enelius sin egen son framför kameran. De bor själva i en förort utanför Stockholm och har hört skotten av de kulor som dödade två unga människor; och dessa skott ekar fortfarande i hennes huvud. Med projektet Stulen barndom vill Emilia Enelius helt enkelt säga “STOPP, det är nog nu”.